Leeftijdsbewust personeelsbeleid

Leeftijdsbewust personeelsbeleid houdt rekening met de veranderende omstandigheden in het leven van werknemers. In de praktijk heeft dit meer te maken heeft met de persoonlijke fase waarin iemand zich bevindt dan met een harde leeftijdsgrens. Daarom spreken we ook vaak van levensfasebewust personeelsbeleid.

Levensfases in de loopbaan

Als HR-medewerker weet je als geen ander hoe belangrijk het is om in te spelen op de levensfase van werknemers. Denk aan:

 • Starter – eerste baan
 • Spitsuur – werk combineren met een jong gezin
 • Stabilisatie – tijd en ruimte voor nieuwe carrieremogelijkheden
 • Senior expert – mentorschap
 • Zicht op pensioen – kennis en ervaring overdragen

Iedere fase kent zijn eigen uitdagingen. Bij Succesvol tot en met Pensioen zijn we gespecialiseerd in de laatste fase, ‘zicht op pensioen’. Heb je medewerkers in dienst die over een aantal jaren de pensioengerechtigde leeftijd bereiken? Dan wil je natuurlijk dat ze met plezier aan het werk blijven tot hun pensioen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Door de juiste HR instrumenten in te zetten, help je jouw personeel het beste uit zichzelf te halen.

De 3 stappen voor een leeftijdsbewust personeelsbeleid

Of we het nu willen of niet, als we ouder worden, neemt onze gezondheid af. Daarbij zal een oudere werknemer over het algemeen niet meer de ambitie hebben om nog veel te groeien in zijn of haar loopbaan. Toch wil je voorkomen dat je personeel de laatste jaren tot het pensioen aftelt en geen plezier meer heeft. Nog los van afnemende productiviteit. In drie stappen kom je tot een personeelsbeleid dat past bij deze levensfase:

 1. Creëer mogelijkheden en draagvlak
 2. Geef je medewerker inzicht
 3. Maak samen een plan

Als je medewerker weet wat er op het werk mogelijk is, wat de financiële effecten daarvan zijn en wat de eigen wensen zijn, kom je samen tot een goede invulling van de laatste werkzame jaren.

Mogelijkheden voor oudere werknemers

Inventariseer eerst welke mogelijkheden er al zijn voor je werknemers en welke speciaal voor ouderen interessant zijn. Vaak is er al meer mogelijk dan je denkt. Denk aan parttime werken, een training volgen of aangepaste werktijden. Het inzetten van bestaande mogelijkheden zorgt ook voor draagvlak. Het gaat er dan niet om dat een oudere collega meer opties krijgt dan een jongere collega. Alleen de manier waarop je het inzet, is anders. Daarnaast kun je speciale mogelijkheden inzetten als:

 • extra verlofdagen
 • vervroegd pensioen
 • geen verplichte nachtdiensten

Kijk ook eens naar de inhoud van het werk. Zijn er mogelijkheden om de werknemer minder te belasten? Is er bijvoorbeeld een andere functie mogelijk of een andere invulling van de functie? Zo kan een oudere werknemer meer de focus leggen op begeleiding in plaats van op uitvoer.

Geef je medewerker inzicht

De vraag ‘wat wil ik en wat kan ik’ is voor een werknemer met het pensioen in zicht misschien wel belangrijker dan ooit. Het punt is dat veel werknemers geen financieel en persoonlijk inzicht hebben om voor zichzelf de juiste keuzes te kunnen maken. Enerzijds vragen ze zich af wanneer ze met pensioen kunnen. Anderzijds hebben ze nog niet nagedacht over de dagdagelijkse en emotionele gevolgen van pensionering. Ook weten ze niet wat ze nodig hebben om op een productieve en plezierige manier de laatste werkzame jaren in te vullen. Inzicht in de mogelijkheden geeft je werknemer rust. Een pensioentraining kan hierbij helpen. Zo’n training kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van het persoonlijk ontwikkelplan.

 

De SLIM subsidie biedt (individuele) mkb-ondernemingen de mogelijkheid om het personeel te kunnen voorzien van bijvoorbeeld een pensioentraining.

Weinig ziekte, hoge resultaten en een goede werksfeer zijn voorbeelden van vitaal personeel. Hoe werk je hieraan en wat kan je hier aan verbeteren? We vertellen het je graag!


Maak samen een plan

Laat medewerkers beslagen ten ijs komen voor een individueel gesprek met leidinggeven. Zorg ervoor dat ze weten wat mogelijk is, zowel vanuit de organisatie als op basis van hun eigen ambities, wensen en financiën. Laat ze daarbij nadenken over wat ze zelf willen en nodig hebben. Zo komen jouw organisatie en medewerker uiteindelijk samen tot een plan om het juiste pensioenmoment te bepalen. Én hoe tot aan dit moment productief en met plezier te blijven werken.

Succesvol tot en met Pensioen

Als HR-medewerker of werkgever kun je medewerkers ondersteunen met een persoonlijke en financiële pensioentraining. Een pensioentraining helpt medewerkers bij het denkproces over ‘wanneer en wat te doen tot en met pensioen’. Deze training geeft werknemers persoonlijk en financieel inzicht en opties voor de jaren tot pensioen én daarna. Met dit inzicht kan de medewerker keuzes maken en in gesprek gaan over de latere werkende jaren, met pensioen gaan en eventueel doorwerken. Zo zorg je voor een goede match tussen de doelstellingen van je organisatie en de wensen van je werknemers.

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te kunnen leveren.

Goede vraag

Eerder stoppen met werken

Stop! Stel jezelf eerst een paar goede vragen voordat je besluit eerder te stoppen met werken. Breng je mogelijkheden in kaart.

Prettig werken tot pensioen

Wat je leeftijd ook is, iedereen wil prettig kunnen werken. Gelukkig is er veel mogelijk. Ook tot en met jouw pensioen.

Wat te doen na je pensioen

Weet jij al wat je gaat doen als je met pensioen gaat? Wij hebben veel ervaring met een goede voorbereiding op een fijn pensioen.

Tegemoetkoming kosten

De kans dat je werkgever een pensioencursus voor een deel of zelfs helemaal voor je betaalt, is best groot. Ontdek hoe je daar achter komt.