Wanneer mag ik met pensioen?

Vroeger ging bijna iedereen op dezelfde leeftijd met pensioen. Wanneer je met pensioen ging was dus geen vraag, het antwoord was voor iedereen duidelijk. Tegenwoordig zit dit anders. Iedereen besluit voor zichzelf wat voor hen het beste moment is om te stoppen met werken.

‘Wanneer mag ik met pensioen?’ is dus een vraag die ieder voor zichzelf na moet gaan. Je maakt een keuze op basis van je persoonlijke situatie. 
Wanneer je met pensioen mag bepaal je dus zelf. Je mag eigenlijk op ieder moment in je leven. Je AOW-leeftijd bepaalt alleen wanneer jij AOW ontvangt. Niet wanneer je met pensioen kunt.  

Wanneer kun je met pensioen? Dat is afhankelijk van wanneer je jouw pensioenpotjes kunt aanwenden.

Hoe kom ik erachter wanneer ik met pensioen kan?

Om erachter te komen wanneer je met pensioen kan, zal je moeten uitzoeken wanneer je pensioen krijgt. Dit betekent dat je een overzicht maakt van welk bedrag op welk moment uitgekeerd wordt. Je berekent dus wanneer het financieel mogelijk is om met pensioen te gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de opgebouwde pensioenen, lijfrente en wanneer je recht hebt op de AOW-uitkering. 

De data en bedragen die hieruit komen zet je vervolgens in een tijdlijn. Maak een overzicht van de verwachte uitgaven en bekijk waar je op kan besparen. Zo werk je naar de best mogelijke uitkomst voor jou. 

Pensioenplanning kan je helpen dit inzichtelijk te krijgen. In veel gevallen vergoed je werkgever (een groot deel van) deze training!

Wettelijke regels over pensioen

Wetten en regels hebben allemaal invloed op wanneer jouw pensioen in gaat. Ook zijn er de laatste jaren verschillende dingen veranderd. De belangrijkste verandering van de afgelopen tijd is het verhogen van de AOW-leeftijd geweest. Dit is afgesproken in het pensioenakkoord: tot en met 2024 is de wettelijke AOW-leeftijd maximaal 67 jaar. Vanaf 2025 hangt de AOW-leeftijd af van de levensverwachting. Bent je dus na 31 december 1957 geboren? Dan is je AOW-leeftijd nog niet precies bekend. 

Het kabinet en de aangesloten partijen hebben met elkaar afgesproken de pensioenleeftijd tot en met 2024 langzaam te laten stijgen:

  • In 2020 en 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 4 maanden 
  • In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 7 maanden 
  • In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 10 maanden 
  • In 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar 
  • Vanaf 2025 is de AOW-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting

AOW-leeftijd

Wanneer je op of na 1 januari 1958 bent geboren, is het lastig in te schatten wanneer jouw AOW-uitkering wordt uitbetaald. Tot een geboortedatum van 1 januari 1958 is de AOW-leeftijd al wel bekend:

Voorbeelden van AOW-leeftijden: wanneer met pensioen

1953 – 1954 – 1955
Ben je geboren na 31 augustus 1953 en voor 1 september 1955? Dan krijg je op de leeftijd van 66 jaar en 4 maanden je AOW-uitkering uitbetaald.

1955 – 1956
Ben je geboren na 31 augustus 1955 en voor 1 juni 1957? Dan krijg je op de leeftijd van 66 jaar en 7 maanden je AOW-uitkering uitbetaald. 

1956 – 1957
Ben je geboren na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957? Dan krijg je op de leeftijd van 66 jaar en 10 maanden je AOW-uitkering uitbetaald.

1957 – 1958
Ben je geboren na  28 februari 1957 en voor 1 januari 1958? Dan krijg je op de leeftijd van 67 jaar je AOW-uitkering uitbetaald.

Na 1958
Ben je geboren op of na 1 januari 1958? Dan is jouw AOW leeftijd minimaal 67 jaar. Welke leeftijd dit precies is, is van tevoren niet duidelijk. Je krijgt 5 jaar van tevoren te horen vanaf wanneer jouw AOW-uitkering wordt uitbetaald.

Eerder stoppen met werken

De AOW-leeftijd bepaalt alleen wanneer je AOW ontvangt, niet wanneer je met pensioen kan. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen voor je daadwerkelijke pensioenleeftijd.

Wanneer jij met pensioen kunt of eerder kunt stoppen met werken dan je AOW-leeftijd, hangt ook af van de pensioenpotjes die je tijdens je leven hebt opgebouwd, bijvoorbeeld:

  • Spaargeld
  • De overwaarde op je woning
  • Een lijfrente
  • Je potje bij het pensioenfonds

Dit samen heeft invloed op de datum wanneer je met pensioen kunt. Wanneer je AOW uitbetaald krijgt, staat wel vast.

Training pensioenplanning

Door middel van pensioenplanning  van Succesvol tot en met Pensioen zet je overzichtelijk je verwachte inkomsten uit pensioen op een rij. Samen bereiden we je financieel zo goed mogelijk voor op jouw pensioen. 

Enthousiast geworden?

Wil je weten wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Maak dan gebruik van een gratis oriënterend gesprek!

Nog niet toe aan volledig stoppen met werken? Lees dan meer over de mogelijkheden van deeltijdpensioen!


Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te kunnen leveren.

Goede vraag

Eerder stoppen met werken

Stop! Stel jezelf eerst een paar goede vragen voordat je besluit eerder te stoppen met werken. Breng je mogelijkheden in kaart.

Prettig werken tot pensioen

Wat je leeftijd ook is, iedereen wil prettig kunnen werken. Gelukkig is er veel mogelijk. Ook tot en met jouw pensioen.

Wat te doen na je pensioen

Weet jij al wat je gaat doen als je met pensioen gaat? Wij hebben veel ervaring met een goede voorbereiding op een fijn pensioen.

Tegemoetkoming kosten

De kans dat je werkgever een pensioencursus voor een deel of zelfs helemaal voor je betaalt, is best groot. Ontdek hoe je daar achter komt.