Wat is prepensioen?
Vroeger was het prepensioen een vervroegd pensioen wat werd uitbetaald tussen de 60 en 65 jaar. Het prepensioen was een opgebouwd bedrag wat dus werd uitbetaald vanaf het 60e levensjaar, tot aan 65 jaar. vanaf 65 jaar werd het prepensioen dan vervangen door de AOW uitkering.
Omdat er naarmate de jaren verstreken steeds meer mensen waren die hun prepensioen later uit lieten betalen, is er besloten dat het prepensioen om te zetten in het ouderdomspensioen.
Snel naar
Kan ik nog wel met prepensioen?
Ja, prepensioen is mogelijk. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een aanvraag indienen om jouw ouderdomspensioen vervroegd uit te laten betalen. Dit kost je geen geld.
Een aantal zaken om te overwegen:
- Laat je het bedrag van jouw prepensioen voor de AOW leeftijd uitbetalen, dan zijn er meer mogelijkheden om eerder te stoppen met werken. Maar in dat geval heb je vanaf je AOW leeftijd een lager besteedbaar inkomen.
- Voor de AOW leeftijd betaal je meer belasting over je pensioen.
- Laat je het bedrag van jouw prepensioen vanaf je AOW leeftijd uitbetalen, dan heb je vanaf je AOW leeftijd een hoger inkomen.
Prepensioen en ww uitkering
Heb je een ww uitkering en wil je jouw prepensioen aanvragen? Dit is mogelijk onder bepaalde regels. Inkomsten uit (pre)pensioen, deeltijdpensioen, flexpensioen of een ouderdomspensioen worden volledig ingehouden op je ww uitkering. Maar dit wordt niet ingehouden in de volgende gevallen:
- Je ontvangt pensioen voor de uren die je minder aan het werk bent (deeltijdpensioen). Vervolgens werd je werkloos voor de uren waarvoor je nog wel werkte in dezelfde baan.
- Jouw pensioen ging eerder in dan het dienstverband waaruit je werkloos werd.
- Jouw pensioen is al eens in mindering gebracht op je WW uitkering. Of er is toen, vanwege een uitzondering, besloten dat niet te doen.
- Jouw pensioen is uit een eerder dienstverband dan het dienstverband (met een minimum van 26 weken) waaruit je werkloos werd. Je pensioen startte binnen twee maanden na het einde van dat eerdere dienstverband.
Geen prepensioen geregeld? Dit zijn de alternatieven:
Niet iedereen heeft een prepensioen geregeld. Wel zijn er tal van alternatieven om mogelijke inkomsten uit te halen wanneer je met prepensioen wilt gaan.
- Het ‘gewone’ pensioen: mogelijkheden binnen de pensioenregeling (bijvoorbeeld vervroegen), hoog/laag, uitruil, AOW-overbrugging
- Lijfrentepolissen
- Woonvermogen / hypotheek (overwaarde woning)
- Beleggingen / spaargeld / bezittingen (auto, 2e huis, etc.)
- (Deels) werk en alternatieve inkomstenbronnen, bijvoorbeeld
- Doorwerken: zzp / loondienst
- Verkoop van je onderneming
- Verhuur woning
Door jouw financiële zaken voor je pensioen duidelijk op een rijtje te zetten, krijg je een overzicht van de mogelijkheden die je hebt om met vervroegd pensioen te gaan. Wij helpen je hier graag mee verder.