Eerder stoppen met werken

Je denkt er vast weleens over na: kan ik eerder stoppen met werken? Deze vraag is nog maar de eerste van vele andere vragen over het hoe, wanneer en waarom van eerder met pensioen gaan. Zorg daarom dat je jouw persoonlijke redenen helder krijgt en ga op onderzoek uit naar de mogelijkheden. Wil je wel eerder met pensioen? Of wil je gewoon meer plezier in je werk? Daar helpen we je graag bij.

Wat kost eerder stoppen met werken?

Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat. Dat klinkt als een simpel rekensommetje, maar dat is het niet.

Wanneer mag ik met pensioen?

De AOW-leeftijd bepaalt alleen wanneer je AOW ontvangt, niet wanneer je met pensioen mag. Dit hangt ook af van de pensioenpotjes die je tijdens je leven hebt opgebouwd.

Kan ik gebruik maken van een vertrekregeling?

Vanaf 2021-2025 is er een nieuwe Vrijwillige Vertrekregeling. Dit betekent dat je werkgever geen RVU boete (boete vervroegd pensioen) van 52% hoeft te betalen.

Waarom eerder stoppen met werken?

De reden om eerder te stoppen met werken is voor iedereen anders. Veel factoren spelen hierin een belangrijke rol, zoals het beroep dat je uitoefent en het aantal uren dat je werkt. Veel redenen die wij horen zijn:

 • Ik wil meer tijd voor andere leuke dingen, zoals reizen en hobby’s
 • Ik wil meer vrijheid om mijn eigen keuzes te kunnen maken
 • Ik verheug me erop om samen met mijn partner er vaker spontaan op uit te gaan
 • Ik beleef weinig plezier aan het werk
 • Ik kan misschien gebruikmaken van een vertrekregeling
 • Ik moet aan mijn gezondheid denken
 • Ik wil meer tijd besteden aan mijn (klein)kinderen en ouders
 • Ik wil mij op een ander manier nuttig maken voor de maatschappij

Eerder met pensioen gaan: waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je eerder met pensioen wil gaan, moet je rekening houden met verschillende factoren. Zie het als de verschillende potjes waar je geld instopt tijdens je werkzame jaren en waar je geld uithaalt tijdens je pensioen. Je hebt bijvoorbeeld een potje bij het pensioenfonds of een potje met spaargeld en je hebt een AOW-potje bij de overheid. Als je eerder stopt met werken, stop je ook eerder met het vullen van je pensioenpotjes.

Daarnaast spreek je ook eerder de inhoud van je potjes aan, want je hebt je pensioengeld eerder nodig. Tegelijkertijd krijg je nog geen AOW. Daarbij gaat het niet alleen om de inkomsten, maar ook zeker de uitgaven. Dus hoeveel haal je uit de potjes?

 • Wat geef je nu maandelijks uit?
 • Welke uitgaven heb je niet meer als je met pensioen gaat?
 • Wat ga je straks extra uitgeven?

Zorg ervoor dat je wensen haalbaar zijn als je ervoor kiest eerder te stoppen met werken. In de training pensioenplanning leer je wat voor jou het beste moment is om de verschillende pensioenpotjes te laten uitkeren. Daarbij weet je ook wat de invloed is van de nieuwe fiscale regels als je eerder met pensioen wilt.

Meer informatie over eerder stoppen met werken?

Wij leggen je graag alles uit over de kosten en  wanneer je met pensioen kan.

Gratis oriënterend gesprek

Wil je weten of jij gebruik kan maken van de pensioentraining? Of ben je benieuwd wat jij persoonlijk uit pensioenplanning kan halen? Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan!

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te kunnen leveren.

Goede vraag

Eerder stoppen met werken

Stop! Stel jezelf eerst een paar goede vragen voordat je besluit eerder te stoppen met werken. Breng je mogelijkheden in kaart.

Prettig werken tot pensioen

Wat je leeftijd ook is, iedereen wil prettig kunnen werken. Gelukkig is er veel mogelijk. Ook tot en met jouw pensioen.

Wat te doen na je pensioen

Weet jij al wat je gaat doen als je met pensioen gaat? Wij hebben veel ervaring met een goede voorbereiding op een fijn pensioen.

Tegemoetkoming kosten

De kans dat je werkgever een pensioencursus voor een deel of zelfs helemaal voor je betaalt, is best groot. Ontdek hoe je daar achter komt.