Eerder stoppen met werken, wat kost dat?

Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat. Dat klinkt als een simpel rekensommetje, maar dat is het niet. Hier leggen we uit dat het niet alleen om je pensioen gaat, maar ook om de tijd tot de AOW, andere spaarpotjes en om wat je straks wil uitgeven.

Waarom krijg ik minder pensioen als ik eerder stop met werken?

Eerder stoppen met werken heeft 2 belangrijke effecten op je pensioen:

  • Je bouwt minder lang pensioen op. Tijdens je werkzame leven stop je geld in je pensioenpot. Zodra je stopt met werken, stop je ook met het vullen van de pot.
  • Je hebt een langere periode waarover pensioen wordt uitbetaald
    Die periode loopt vanaf de pensioendatum tot overlijden. De datum van overlijden is natuurlijk niet bekend, maar pensioenfondsen gebruiken hier een zogenaamde factor voor. Het komt erop neer dat je per jaar minder uit je pensioenpot haalt.

Overbruggen van de jaren tot de AOW

Stop je voor de AOW leeftijd met werken, hou er dan rekening mee dat je in die jaren ook nog geen AOW-uitkering krijgt. Daarbij heb je ook nog geen voordeel van fiscale regelingen voor AOW-ers. Soms is het handig om te wachten met stoppen om in een gunstiger belastingtarief te komen.


Welke andere inkomsten heb je?

Naast pensioen en AOW heb je misschien andere potjes opgebouwd waar je inkomen uit kunt halen. Denk aan een lijfrentepolis, overwaarde van je woning, beleggingen, spaargeld of vermogen in je onderneming. Hiermee kun je de kosten van het eerder stoppen met werken opvangen.


Hoeveel geld heb ik nodig?

Vraag je niet alleen af wat het kost om eerder te stoppen met werken, maar denk ook aan hoeveel geld je dan nodig hebt. Wil je nu extra tijd en geld gaan steken in die ene hobby? Of staan de kinderen op eigen benen en zijn je kosten juist gedaald? Over het algemeen geldt voor de meeste mensen dat zij op de huidige voet door willen gaan. Dit betekent dus dat het netto besteedbaar inkomen gelijk zal moeten blijven, voor en na het pensioen. 

Wat kun je nu zelf al doen?

Om erachter te komen wat je mogelijkheden zijn, maak je een pensioenoverzicht. In een tijdlijn noteer je per jaar (per maand mag ook) wat je verwacht aan inkomen uit je verschillende potjes. Hoeveel komt er uit de pensioenpot? Krijg je al AOW? Hoeveel spaargeld ga je opmaken? Zijn er andere bronnen van inkomsten? Zet daarnaast op een rij wat je uitgaven zijn.  Door deze resultaten naast elkaar te leggen, schets je een beeld voor jezelf wat het kost om eerder met pensioen te gaan.

Kun je hier wat hulp bij gebruiken?

Volg dan het Pensioenplanningstraject. Hierin helpen we je stap voor stap met financieel inzicht in je pensioen. Wist je dat veel werkgevers zo’n training vergoeden vanuit het opleidingsbudget?