SLIM regeling

De SLIM regeling staat voor ‘Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb.’ Deze regeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid helpt werkgevers in het mkb bij de ontwikkeling van hun personeel. Zo kunnen oudere medewerkers bijvoorbeeld een pensioentraining volgen. 

Wat is de SLIM regeling?

Binnen het mkb komen trainingen voor bijna-gepensioneerden niet veel voor. Niet omdat dit niet gewenst is, maar simpelweg omdat hier minder beschikbare middelen voor zijn dan in een groot bedrijf. De SLIM regeling geeft (individuele) mkb-ondernemingen de kans om te investeren in de ontwikkeling van werknemers waarvan het pensioen nadert, om zo de laatste werkjaren in te richten en het leven na het pensioen zo goed mogelijk voor te bereiden.

Voor wie is de SLIM regeling?

De SLIM regeling is vanaf 2020 beschikbaar gesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Omdat het een nieuwe subsidie regeling is, heeft het ministerie een speciale pagina gewijd aan het onderwerp met het laatste nieuws en ontwikkelingen over de SLIM regeling.
De volgende groepen komen in aanmerking voor de regeling:

 • individuele mkb-ondernemingen inclusief zzp-ers
 • samenwerkingsverbanden in het mkb en daarnaast
 • de grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie

Wanneer is de SLIM regeling interessant?

Verschillende punten maken een SLIM regeling interessant, zowel voor werknemer als werkgever:

Subsidie van het ministerie

De SLIM regeling is een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die het grootste deel van de kosten, gerelateerd aan trainingen over het leren en ontwikkelen in het mkb, vergoeden. Je kunt namelijk 60%-80% vergoed krijgen door middel van de SLIM regeling.

Productievere medewerkers

Wanneer het pensioen nadert, komen verschillende gedachten van je werknemers meer naar de oppervlakte: ben ik boventallig op het werk? Hoe ziet mijn leven eruit na het pensioen? Dit kan veel stress met zich meebrengen. Door middel van de SLIM regeling geef je jouw werknemers de mogelijkheid zich te blijven ontwikkelen tijdens de laatste werkjaren en zich voor te bereiden op het leven na het pensioen.

Vraag nu SLIM-subsidie aan

Wij verzorgen de aanvraag

Subsidie aanvragen kan ingewikkeld zijn en veel tijd in beslag nemen. Gelukkig hoef je je hier geen zorgen om te maken, wij doen de aanvraag namelijk voor jou! Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan kunnen jouw werknemers direct starten met de pensioentraining van Succesvol tot en met Pensioen.

 • Als de subsidieaanvraag wordt goedgekeurd, brengen wij een fee van 10% van de subsidiabele kosten in rekening voor het verzorgen van de aanvraag
 • Bij aanvragen voor samenwerkingsverbanden maken we aparte afspraken hierover
 • En ja, je mag natuurlijk ook de subsidieaanvraag zelf doen, dan brengen wij hiervoor uiteraard geen fee in rekening

Geïnteresseerd?

Vul dan onderstaand contactformulier in om contact met ons op te nemen. Vervolgens doorlopen we de volgende stappen:

 1. Wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen
 2. Tijdens deze afspraak bespreken we jouw bedrijfssituatie, welke behoeften er binnen het bedrijf zijn en de mogelijke activiteiten vanuit de SLIM regeling
 3. Op basis van het gesprek maken we een subsidieaanvraag op met daarin het activiteitenplan met begroting en de verklaring de-minimissteun*
 4. Wij dienen de subsidieaanvraag in
 5. Na goedkeuring van de subsidieaanvraag starten we met het inplannen en uitvoeren van de activiteiten

* De subsidieaanvrager geeft op de verklaring aan hoeveel de-minimissteun hij heeft ontvangen in het huidige en in de voorgaande twee belastingjaren. De subsidieverstrekkende instantie kan hiermee aantonen dat geen sprake is van verboden staatssteun.

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te kunnen leveren.

Goede vraag

Eerder stoppen met werken

Stop! Stel jezelf eerst een paar goede vragen voordat je besluit eerder te stoppen met werken. Breng je mogelijkheden in kaart.

Prettig werken tot pensioen

Wat je leeftijd ook is, iedereen wil prettig kunnen werken. Gelukkig is er veel mogelijk. Ook tot en met jouw pensioen.

Wat te doen na je pensioen

Weet jij al wat je gaat doen als je met pensioen gaat? Wij hebben veel ervaring met een goede voorbereiding op een fijn pensioen.

Tegemoetkoming kosten

De kans dat je werkgever een pensioencursus voor een deel of zelfs helemaal voor je betaalt, is best groot. Ontdek hoe je daar achter komt.