Vertrekregeling

Eerder stoppen met werken kan van 2021-2025 met de zogenaamde  vrijwillige vertrekregeling pensioen. In 2019 is er namelijk door het kabinet en de sociale partners een pensioenakkoord gesloten. Hierin staan afspraken om eerder te kunnen stoppen met werken. Kort door de bocht betekent het dat jouw werkgever geen RVU boete van 52% (boete vervroegd pensioen) meer hoeft te betalen. Hierdoor wordt het voor je werkgever financieel aantrekkelijker om jou een jaarlijkse vergoeding te geven om eerder te stoppen met werken.

Eerder stoppen met werken? Bekijk of dit voor jou haalbaar is! Een van onze pensioentrainingen kan helpen! In de meeste gevallen betaalt de werkgever (een groot deel).

Voorwaarden vrijwillige vertrekregeling pensioen

De vrijwillige vertrekregeling moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De vertrekregeling start maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd
  • De maximale jaarlijkse bijdrage bedraagt ongeveer € 19.000
  • De vergoeding mag per jaar worden toegekend, maar ook ineens

Is de periode langer dan drie jaar of meer dan drie keer de maximale vergoeding, dan wordt het meerdere alsnog belast met een RVU boete.

Vergoeding vertrekregeling pensioen aanvullen

De vergoeding uit de vertrekregeling pensioen kun je zien als een tijdelijke AOW-uitkering. Grote kans dat je de vergoeding uit de vertrekregeling moet aanvullen om het financieel haalbaar te laten zijn. Zo kun je jouw pensioen eerder laten ingaan. Je kan natuurlijk ook andere potjes aanspreken als je die hebt. In de training pensioenplanning kijken wij samen of deze regeling voor jou interessant is. Deze training wordt vaak betaald door de werkgever vanuit je opleidingsbudget. Deze kun je zelf berekenen of navragen bij je werkgever.

Natuurlijk zitten er ook kosten aan eerder stoppen met werken. We leggen je uit waar je rekening mee moet houden.

Wanneer kan jij met pensioen? Verschillende factoren hebben hier invloed op en bepalen het mogelijke moment.

CAO

De exacte invulling van de vertrekregeling is afhankelijk van de voor jou geldende CAO of arbeidsvoorwaarden. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw leidinggevende of HR-afdeling. Of neem contact met ons op.

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te kunnen leveren.

Goede vraag

Eerder stoppen met werken

Stop! Stel jezelf eerst een paar goede vragen voordat je besluit eerder te stoppen met werken. Breng je mogelijkheden in kaart.

Prettig werken tot pensioen

Wat je leeftijd ook is, iedereen wil prettig kunnen werken. Gelukkig is er veel mogelijk. Ook tot en met jouw pensioen.

Wat te doen na je pensioen

Weet jij al wat je gaat doen als je met pensioen gaat? Wij hebben veel ervaring met een goede voorbereiding op een fijn pensioen.

Tegemoetkoming kosten

De kans dat je werkgever een pensioencursus voor een deel of zelfs helemaal voor je betaalt, is best groot. Ontdek hoe je daar achter komt.